Cauta:

Tel: 0264-595.336
Mobil: 0751 050 303
contact[at]artis3.ro

Cauta:

Tel: 0264-595.336
Mobil: 0751 050 303
contact[at]artis3.ro

Implantul de păr

Căderea părului (calviţia) este cauzată de o combinaţie de factori cum ar fi vârsta, modificările hormonale şi moştenirea genetică (antecedente de calviţie în familie). Ca o regulă, cu cât pierderea părului este mai timpurie cu atât calviţia va fi mai accentuată.

Dacă te interesează transplantul de păr, acest material îţi va furniza informaţii de bază despre procedurile existente şi varietatea lor. Poţi să îţi consulţi chirurgul în legatură cu orice nelămurire pe care o ai în legătură cu intervenţia.

Cei mai buni candidaţi pentru implantul de păr

Implant de par

Implantul de păr îţi poate îmbunătăţi aspectul fizic şi reda încrederea în sine, dar nu înseamnă că vei deveni fotomodel sau va determina pe ceilalţi oameni să te trateze diferit. Inainte de a decide de a face intervenţia, gândeşte-te bine la ceea ce aştepţi de la această operaţie şi discută despre aceasta cu chirurgul tău.

Este important să înţelegi că toate tehnicile de implant de păr folosesc părul existent. Scopul chirurgiei este acela de a găsi modalitatea cea mai eficientă de a utiliza părul existent. Candidaţii la transplantul de păr trebuie să aibă păr sănătos în spate şi pe părţile laterale ale capului pentru ca acestea să poata servi ca zone donoare. Acestea sunt zonele din care sunt recoltate lambouri şi grefe de piele. Alţi factori cum ar fi culoarea părului, textura lui, buclele sau cârlionţii pot şi ele afecta rezultatul cosmetic. Există o seamă de tehnici utilizate în implantul de păr. Uneori două sau mai multe tehnici sunt folosite pentru a obţine rezultatul cel mai bun.

Tehnicile de transplant cum ar fi punch grafts, mini-grafts, micro-grafts, split grafts, and strip grafts sunt în general folosite în cazul pacienţilor care doresc rezultate mai modeste în privinţa desimii părului. Lambourile, sunt mai potrivite în cazul pacienţilor care doresc o schimbare mai importantă. 

Trebuie însă să fii conştient că toate tehnicile au limite în privinţa rezultatelor. Un individ cu foarte puţin păr s-ar putea să nu fie sfătuit să recurgă la chirurgie reconstructivă. 

Pierderea părului la femei

Unii doctori susţin că doar una din cinci femei poate suferi într-un anumit grad de pierderea părului de obicei cauzat de vârstă, boală sau modificări hormonale după menopauză. Pierderea părului la femei presupune pierderea lui uniform, în toată masa lui, spre deosebire de bărbaţi care îl pierd în anumite zone. Pentru a rezolva problema unele femei aleg sa poarte o perucă sau mese de păr. Altele folosesc cu oarecare succes medicamente specifice acestei afecţiuni. Eficacitatea acestor medicamente variază de la pacient la pacient şi previn doar pierderea în continuare a părului stimuluind cresterea altului nou. Chirurgia reconstructivă a părului poate fi răspunsul pentru cei care nu consideră satisfăcătoare nici una din variantele de mai sus.

Pentru că mini grefele sunt de obicei tratamentul chirurgical prin care se plasează mici zone cu păr pe zonele fără păr, cei mai buni candidaţi pentru această procedură trebuie să aibă păr des în zona din spatele căpului. Se vor recolta mini grefe din această zonă şi se vor replanta în zonele fără păr. Uneori lambourile sau expanderele sunt folosite dacă individual este considerat un bun candidat pentru aşa ceva.

Dacă te gândeşti să îţi faci transplant de păr, este important să înţelegi că nici cu această procedură nu vei avea o acoperire perfectă cu păr aşa cum obişnuiai să ai înainte, dar chirurgia poate camufla zonele cu păr rar şi oferi un aspect mai frumos.

Toate intervenţiile chirurgicale comportă un anumit grad de risc

Când intervenţia chirurgicală este efectuată de un chirurg plastician calificat, intervenţia nu prezintă probleme. Cu toate aceste vindecarea şi reacţiile la intervenţie variază de la individ la individ iar rezultatele nu sunt niciodată complet predictibile. 

Aşa ca în orice intervenţie chirurgicală pot apărea infecţii. Se poate să pierzi mai mult sânge şi/sau să apară cicatrici, cauzate de tensiunea care poate să apară în procedurile de scalp-reduction.  

In procedurile de transplant există riscul ca unele grefe să nu ţină. Deşi este normal ca părul aflat pe micile insule să cadă înainte de a creşte din nou în noua locaţie, uneori insula de piele moare şi intervenţia trebuie repetată. Când pierderea părului continuă şi după chirurgie, poate rezulta un aspect nenatural, de zone cu păr puţin care continuă să se împuţineze lângă zone cu păr mai bogat. Dacă se întâmplă aceasta va fi necesară încă o intervenţie.

Planificarea operaţiei

Implant de par 2

Transplantul de păr este un tratament individualizat. Pentru a fi sigur că îţi vor fi prezentate toate opţiunile posibile, caută un plastician care a mai efectuat aceste intervenţii şi care a mai practicat tehnici de transplant de lambouri sau a folosit expandere de ţesut. Dacă însă medicul îţi spune că are o tehnică care le rezolvă pe toate, caută în altă parte.
 
In consultaţia iniţială, chirurgul tău va evalua zonele cu sau fără păr de pe capul tău, te va întreba despre felul în care se prezintă membrii familiei în această privinţă şi va afla dacă ai mai avut intervenţii de transplant de păr anterior. Va dori de asemenea să afle părerea ta despre ceea ce aştepţi tu de la operaţie.

Va determina de asemenea dacă ai probleme cardiace, cu tensiunea, probleme legate de coagularea sângelui sau dacă ai tendinţa de a te vindeca cu cheloizi. Anunţă medicul dacă fumezi, dacă iei medicamente, în special aspirină sau alte medicamente care afectează coagularea. Dacă decizi că te interesează transplantul de păr, chirurgul tău îţi va explica felul de anestezie care ţi se va aplica, riscurile şi costurile implicate. Nu ezita să adresezi chirurgului orice întrebare legată de intervenţie.

Fii sigur că înţelegi ce tehnici ţi se vor aplica şi cât durează fiecare. Cere-i doctorului tău să îţi dea o idée despre cum vei arăta după procedură, sau în cazul grafurilor după fiecare etapă de tratament.

Pregătirea pentru operaţie

Chirurgul tău îţi va da instrucţiuni despre cum să te pregăteşti pentru intervenţie, inclusiv sfaturi despre ce să mănânci, bei, fumat şi despre a lua sau nu anumite vitamine sau medicamente. A urma aceste instrucţiuni cu grijă înseamnă un ajutor în desfăşurarea intervenţiei. Dacă fumezi este important să te opreşti cu cel puţin o săptămână sau două inainte de operaţie. Fumatul afectează circulaţia capilară şi pot îngreuna însănătosirea.

In cadrul pregătirilor pentru operaţie te vei asigura că după intervenţie va exista cineva care să te ducă acasă şi care să te ajute o zi sau două dacă este nevoie.

Unde va fi efectuată operaţia

Transplantul de păr va fi executat în clinica de chirurgie plastică Artis-3 . Rareori este necesară spitalizarea.

Tipurile de anestezie

Transplantul de păr este de obicei efectuat- tehnica folosită nu are importanţă- cu anestezie locală şi cu sedare corespunzătoare pentru a te relaxa şi simţi confortabil în timpul intervenţiei. Scalpul tău va fi insensibil la durere, dar s-ar putea să simţi că se lucrează sau anumite senzaţii de presiune. 

Anestezia generală poate fi utilizată pentru cazurile mai complexe care implică expansiunea ţesutului sau lambouri. Dacă este folosită anestezia generală, vei dormi în timpul intervenţiei.

Intervenţia

Transplantul de păr implică mutarea a mici părţi de scalp purtătoare de păr din zona donoare în zona fără păr. Grefele diferă după mărime şi formă. Grefele round-shaped punch conţin de obicei 10-15 fire de păr. Minigrefele conţin până la 2-4 fire de păr. Grefele fanta care se introduc în incizii create în interiorul scalpului conţin între 4 şi 10 fire fiecare; Grefele fâşie sunt lungi, subţiri şi conţin 30-40 de fire.

In general sunt necesare mai multe sesiuni de intervenţie pentru a se putea atinge o desime satisfăcătoare a părului - şi un interval de recuperare de câteva luni este în general recomandat între sesiuni. Se poate să ajungi şi la 2 ani până să vezi un rezultat final al transplantului de păr. Părul de proastă calitate, cărunt sau deschis la culoare permite o mai bună acoperire decât părul delicat şi de culoare închisă. Numărul de transplante din prima sedinţă variază de la individ la individ dar media este de aproximativ 50. Pentru minigrefe sau microgrefe, numărul poate depăşi 700 pe sesiune. 

Chiar înainte de intervenţie, zona donoare va fi tunsă scurt astfel încât grefele să fie accesibile şi uşor de recoltat. Pentru grefele punch, medicul tău ar putea folosi un instrument sub formă unui tub special din oţel care decupează din zona donoare un cerc astfel încât aceasta să poată fi mutate în zona fără păr, în general zona frontală. Pentru alte tipuri de grefe, doctorul va utiliza un bisturiu cu care recoltează mici secţiuni de scalp cu păr care sunt apoi divizate în secţiuni mai mici apoi transplantate în găuri sau fante din scalp. Când sunt recoltate grefele , chirurgul injectează în mod periodic în scalp ser fiziologic pentru a menţine proprietăţile pielii. Găurile rezultate în zona donoare se închid cu fire de sutură - pentru grefele punch, un singur fir este suficient pentru a închide fiecare punct donor; pentru celelalte tipuri de grefe, va rezulta o cicatrice mică şi dreaptă. Suturile sunt de obicei camuflate de părul înconjurător. 

Pentru a menţine o circulaţie adecvată a sângelui în scalp, grefele sunt amplasate la o distanţă de aproximativ 1/5cm. In sesiunile ulterioare, spaţiul între insulele de păr va fi umplut cu alte grefe. Doctorul va avea multă grijă în recoltarea şi plasarea grefelor pentru a se asigura că părul transplantat va creşte în direcţia naturală şi creşterea părului în zona donatoare nu va fi afectată în mod negativ. 

După ce sesiunea de grefare s-a terminat scalpul va fi curăţat şi acoperit cu tifon. Se poate să porţi bandajul compresiv pentru o zi sau două. Unii doctori nu recomandă acoperirea capului cu bandaje.

Chirurgii plastici sunt experţi în expandarea ţesturilor o procedură frecvent folosită în chirurgia reconstructivă pentru acoperirea rănilor provenite din arsuri sau accidente cu defecte importante de piele. Aplicaţiile sale în transferul de păr s-a impus în scurt timp. 

In această tehnică un dispozitiv sub forma unui balon numit expander este inserat sub scalpul cu pilozitate aflat în vecinătatea zonei fără piele. Balonul este umplut treptat cu ser fiziologic, operaţie care durează săptămâni, având drept consecinţă expandarea pielii şi creşterea de noi celule. Astfel, după câteva săptămâni, sub scalp va creşte o umflătură acoperită cu scalp purtător de păr.

Când pielea de sub păr s-a întins suficient- de obicei la două luni de la operaţia iniţiale- altă procedură este efectuată pentru a aduce zona expandată peste zona fără păr, adiacentă. Mai multe informaţii despre expanderele de ţesut, poţi obţine de la chirurgul tău plastician. 

Tehnica ambourilor; această tehnică a fost efectuată cu success cu mai bine de 20 de ani în urmă. Această procedură este capabilă să acopere cu rapiditate mari arii de piele fără păr şi este particularizată în funcţie de fiecare individ în parte. Mărimea lamboului şi plasarea lui depinde în mare măsură de pacient, scopul şi nevoile lui. Cu un flap se poate obţine acelaşi rezultat ca şi cu 350 sau mai mult de punch graft.

O secţiune de scalp fără păr este decupată şi un lambou cu păr este desprinsă de pe suprafaţa capului, rămânând ataşată în continuare printr-un pedicul. Lamboul purtător de păr este adus în noua sa poziţie şi cusut la loc rămânând în continuare ataşat de pediculul prin care este hrănit.

Pe măsura ce te vei vindeca vei constata că cicatricile sunt camuflate de părul care va creşte în noua poziţie deoarece acesta creşte chiar de la mărginea inciziei.

In ultimii ani chirurgii plasticieni au făcut progrese semnificative in tehnica lambourilor, combinând chirurgia labourilor şi scalp reduction pentru o mai bună acoperire a creştetului; iar tehnica expanderelor oferă o mai bună acoperire în zona frontală şi un aspect mult mai natural al părului.

Scalp reduction: Această tehnică se referă uneori la lambourile de avansare pentru ca secţiuni de scalp cu păr sunt împinse înainte sau avansate pentru a acoperi creştetul fără păr. Scalp reduction se recomandă de obicei pentru acoperirea zonei fără păr situate în creşte şi în spatele capului. Nu este utilă pentru acoperirea zonei frontale. După ce scalpul a fost injectat cu un anestezic local, un segment din scalpul fără păr este îndepărtat. Conturul secţiunii variază, în funcţie de ceea ce îşi doreşte pacientul. Dacă este necesar să fie acoprită o mare suprafaţă, doctorul recoltează un segment de scalp sub forma literei Y răsturnate. Exciziile pot avea şi forma literei U, un oval sau o altă figură.

Pielea care mărgineşte zona decupată este trasă şi închisă cu fire de sutură. Este posibil ca în acest moment al operaţie să simţi o tensiune puternică şi chiar durere.

După intervenţie

Felul în care te simţi după operaţie depinde de cât de mare şi de complexă a fost procedura. Orice mâncărime, senzaţie de tensiune excesivă sau zvicnire poate fi controlată prin intermediul medicamentelor prescrise de plasticianul tău.

Dacă sunt utilizate bandaje, acestea vor fi de regulă îndepărtate într-o zi sau două. Vei putea să te speli cu grijă pe cap peste o zi sau două după operaţie. Toate copciile vor fi îndepărtate după o săptămână sau 10 zile. 

Deoarece activităţile solicitante măresc tensiunea sângelui în scalp şi pot dăuna transplantului sau pot face inciziile să sângereze, este posibil să fii sfătuit să eviţi aceste activităţi sau sporturile pentru cel puţin trei săptămâni. Unii doctori te vor sfătui chiar să eviţi şi activităţile sexuale pentru cel puţin 10 zile de la operaţie. 

Pentru a fi sigur că inciziile sunt executate corect, medical tău va dori să te vadă de câteva ori în prima lună după chirurgie. Este important ca tu să urmezi cu grijă toate sfaturile şi recomandările primite în cursul acestor vizite.

Înapoi la normal

Cât de repede vei fi capabil să îţi reiei activităţile obişnuite depinde de cât de mare, complexă şi de tipul intervenţie pe care ai suferit-o. Vei putea să te simţi suficient de bine încât să te înapoiezi la servici şi să desfăşori activităţi uşoare după câteva zile.

Mulţi pacienţi care au suferit un transplant (plug sau grefe) sunt consternaţi să constate ca noul lor păr pur şi simplu le cade după şaşe săptămâni de la intervenţie. Ţineţi minte că acest lucru este normal şi întotdeauna temporar. După ce părul cade, vor trece încă şaşe săptămâni până ca altul să crească la loc.

Proceduri de finisare

S-ar putea să ai nevoie de o procedură chirurgicală numită “touch-up” pentru a fi creat un aspect mai natural după inciziile efectuate. Uneori această presupune, deoarece se foloseşte un procedeu de umplere constând într-o combinaţie de mini grefe, micro grefe sau split grefe. Sau, dacă operaţia ta a constat într-o procedură care a implicat lambouri, un mic con numit ureche de câine poate să rămână invizibilă pe scalpul tău. Chirurgul va putea să îndepărteze această ureche după ce te-ai vindecat complet.

In general este bine să anticipezi faptul că vei avea nevoie de o intervenţie de finisare. Chirurgul tău va putea să prevadă cât de mare va fi intervenţia de finisare.

Nume, prenume:

Telefon:

Specialitate:

Medic:

Data:

Ora:

Detalii:

Nume, prenume:

Telefon:

E-mail:

Parere/Intrebare:

Trimite

Nume, prenume:

E-mail:

Inscrieti-va pentru a primi newsletterul Artis3 cu ultimele noutati, stiri, promotii, precum si alte informatii importante din lumea chirurgiei plastice.

Ma inscriu

Nume, prenume:

E-mail:

Parere/Intrebare:

Trimite