Cauta:

Tel: 0264-595.336
Mobil: 0751 050 303
contact[at]artis3.ro

Cauta:

Tel: 0264-595.336
Mobil: 0751 050 303
contact[at]artis3.ro

Tratamentul clasic al varicelor sau cu laser endovenos

Scleroterapia reprezintă o procedură minim invazivă şi puţin dureroasă prin care se tratează dilatatiile venoase (varice) de peste 2mm in diametru, în special de la nivelul coapselor, gambelor sau gleznelor. Este o procedură simplă prin care se introduce in vena printr-o incizie punctiforma o fibra laser care emite o lumina cu o anumita lungime de unda care va incalzi foarte puternic vena de la interior determinind coagularea-inchiderea ei, făra a leza tesuturile inconjuratoare.vena ramine pe loc sub forma uneui cordon fibrozat care va disparea in timp. 

Are ca efect disparitia venei estetic neplacute şi totodată a unor simptoame neplăcute legate de prezenţa dilataţiilor vasculare: arsuri, prurit, tensiune, durere, edem, crampe nocturne.

Tratamentul clasic prin stripping – smulgere a pachetelor venoase dilatate se adreseaza acelor pacienti unde traiectul foarte neregulat si multiplele ramificatii fac imposibila trecerea directa a fibrei laser. In aceste cazuri se intervine chirugical si cu incizii minime (1cm) se scot pachetele venoase dilatate precum si vena suferindă.

In ambele cazuri este esentiala echografia Doppler preoperatorie care va preciza tipul insuficienţei venoase periferice, localizarea venelor bolnave si a perforantelor profunde, date din analiza carora medical va decide tipul tratamentului.

Cui se adresează tratamentul?

În general oricărui pacient indiferent de vârstă cu simptome manifeste de insuficienşă venoasă periferică – boala varicoasă. Nu se recomandă tratamentul în timpul sarcinii şi al alăptării. De altfel majoritatea dilataţiilor care apar în timpul sarcinii dispar spontan în primele luni după naştere.

Deşi bărbaţii se adresează mai rar pentru tratament acesta este la fel de eficace şi în cazul lor.

La ce să ne aşteptăm de la tratament?

Tratmentul va îmbunătăţi aspectul membrelor afectate,dar in acelasi timp are si rol profilactic evitind aparitia manifestarilor caracteristice insuficientei venoase cornice, pigmentare, scleroza tegumentara, ulcere varicoase, tromboflebite frecvente. 

Exista totusi posibilitatea ca in timp sa reapara mici dilatatii venoase pe zonele netratate, care vor putea fi rezolvate usor prin scleroterapie.

Riscuri legate de tratament

Probleme medicale serioase legate de tratament sunt extrem de rare dacă procedura este efectuată de un medic calificat. Cele mai frecvente probleme care pot apare sunt formarea unor trombi în vase, inflamaţie severă a ţesuturilor înconjurătoare, reacţii alergice, leziuni tegumentare care pot lăsa mici cicatrici locale.

Uneori pot ramine mici trombi subcutanati , indurate si durerosi care necesita citeva saptamini pina la dizolvare.

Tratamentul

Varice

Se va face în regim de ambulator sau internare de o zi. şi durează aprox o oră. Se face in general cu anestezie rahidiana sau generală. Este bine să nu conduceţi imediat după tratament şi să aveţi un însoţitor cu maşina.

În vederea unei intervenţii de succes vă rugăm să semnalaţi medicului orice problemă de sănătate în special tratamentele medicamentoase anticoagulante pe care le urmaţi. Dacă există şi varice asociate, se recomandă tratarea acestora mai întâi şi apoi scleroterapia.

Când vă prezentaţi la tratament nu aplicaţi creme sau loţiuni locale. Aduceţi cu dumneavoastră haine confortabile şi largi care să permită un pansament al membrelor inferioare. Ţineţi minte că este posibil să aveţi modificări de culoare locale şi veţi purta ciorapi elastici pentru câteva săptămâni atunci când vă faceţi programul de activităţi.

După tratament

Veţi avea câteva mici pansamente pe locul de introducere a fibrei, sau pe incizii şi un bandaj elastic deasupra. Acestea trebuie păstrate 48-72 de ore după care se înlătură pansamentele dar se recomandă pentru încă 3 săptămâni purtarea unui mijloc de compresiune locală tip ciorap elastic. Este posibil să simţiţi dureri de tip arsură sau crampe musculare pentru câteva zile. După îndepărtarea bandajelor aspectul local poate fi mai rău ca înainte din cauza coloraţiei închise a vaselor trombozate şi din cauza eritemului inflamator dar acestea vor dispărea în aproximativ o lună şi atunci zona va arăta mult mai bine ca înainte. Este posibil să rămână mici pete maronii care vor dispărea în aproximativ 6-8 luni pâna la 1 an.

Nu există limitări ale activităţii posttratament şi chiar se încurajează mersul pe jos pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge profunde. Se recomandă evitarea statului prelungit în picioare şi aşezat în poziţii incomfortabile precum şi sporturile grele sau jogging agresiv.

Varice 2