Ce sunt leziunile vasculare si cum pot fi tratate?

Ce sunt leziunile vasculare?

Leziunile vasculare reprezinta rezultatul unei functionari defectuase a sistemului vascular. Ele apar sub forma unor vase de sange, de dimensiuni mici, dilatate si au o culoare rosiatica sau violet-albastruie. Pot aparea atat la nivelul fetei, cat si la nivelul corpului.

Cauzele leziunilor vasculare sunt multiple atfel, putem discuta aici de cauze interne si cauze externe. Cauzele interne sunt reprezentate de bolile de colagen, diverse tratamente hormonale, consum de alcool, insuficienta venoasa cronica, obezitate si factori genetici. Cauzele externe sunt expunerea indelungata la soare, anumite traumatisme ale pielii, statul in picioare sau statul prea mult pe scaun. Asadar, leziunile vasculare fie sunt mostenite genetic fie sunt dobandite ulterior.

In ceea ce priveste leziunile vasculare care sunt dobandite ulterior, dintre acestea cele mai frecvente sunt:

  • Angiomul cherry – leziuni vasculare mici, de culoare rosie, beningne si apar odata cu inaintarea in varsta
  • Angiomul stelat – apar mai ales in randul femeilor, pe maini si pe fata, si reprezinta capilare dilatate, distribuite circular.
  • Telangiectaziile – Apar predominant pe fata si pe picioare si reprezinta vase de sange mici cu un grad mare de dilatare.

Cum se trateaza aceste leziuni?

Utilizarea laserului in tratarea leziunilor vasculare a devenit, in prezent, una dintre cele mai bune optiuni. Cu ajutorul laserului Nd:Yag se pot trata leziunile vasculare de la nivelul fetei si al corpului ( mai ales cele de la nivelul membrelor care sunt sub 2 mm – deci nu a varicelor).

Laserul penetreaza pielea si vasele superficiale si foloseste ca si cromofor pigmentul rosu. Acest pigment este absorbit de oxihemoglobina din sange, convertit in caldura, reusind sa distruga in mod controlat, tesuturile tinta. Astfel laserul produce coagulare la nivelul vaselor sanguine care colabează.

Mai simplu, laserul Nd:Yag incalzeste vena si o distruge iar tesutul inconjurator nu este afectat.

In general, sunt suficiente 1-2 sedinte in cazul vaselor mici, dar sunt necesare mai multe sedinte in cazul vaselor mari. Durata tratamentului depinde insa de calibrul vaselor si profunzimea lor la nivelul tegumentului, dar si de tipul de piele. Dupa procedura, pacientii pot prezenta roseate si pot simti o mica umflatura la nivelul pielii, efecte care insa vor disparea in cateva ore.

Din pacate, leziunile vasculare nu dispar complet niciodata tocmai din acest motiv sunt necesare tratamente anuale de intretinere. De asemenea, este important de retinut faptul ca tratamentul nu impedica aparitia leziunior in alte locuri decat cele tratate.

Din cauza faptului ca aceste leziuni vasculare sunt inestetice, tratamentul lor reprezinta o chestiune de interes  pentru cei care se confrunta cu o astfel de problema. La Clinica Artis punem la dispozitia pacientilor nostri o serie de proceduri cosmetice menite sa sa imbunatateasca aspectul fizic si sa corecteze semnele de imbatranire. Printre acestea se regaseste si tratamentul dilatarilor vasculare cu laser vascular Nd:Yag.