Cum corectam urechile decolate?

Fiecare dintre noi ne dorim un aspect fizic placut, insa nu toti avem parte de acesta si de multe ori trebuie sa apelam la ajutorul medicilor pentru a-l obtine. Urechile decolate ne dau batai de cap unora dintre noi, insa exista remedii pentru acestea. Corectia lor se poate face atat din copilarie cat si la varsta adulta cu ajutorul interventiei chirurgicale numita otoplastie.

Otoplastia reprezinta operatia de corectare chirurgicala a urechilor pentru a oferi acestora o forma naturala si un aspect estetic placut. Totodata, are rolul si de a restabili proportia si echilibru dintre fata si ureche.

Interventia este recomandata atat celor care au un defect al structurii urechilor inca de la nastere, cat si celor a caror urechi au suferit deformari cauzate de accidente.

Aceasta interventie chirurgicala presupune remodelare cartilajului auricular si ancorarea lui cu scopul de a apropia urechile de cap. Otoplastia se recomanda in jurul varstei de 6-7 ani cand urechea ajunge la maturitate, iar copilul este mai cooperant. Totodata, este recomandat ca aceasta interventie sa fie realizata inainte ca persoana in cauza sa intre in colectivitate, pentru a preveni bulling-ul, problemele de adaptare in colectiv sau posibile traume psihice.

In cazul adultilor, acestia pot opta pentru aceasta operatie oricand, dar cu conditia ca starea lor de sanatare sa fie buna. Operatia este una usoara si are mari beneficii asupra stimei de sine.
 

Cum decurge operatia?

In cauzul copiilor, otoplastia se realizeaza sub anestezie locala sau generala pentru a asigura confortul pacientului in timpul operatiei. De asemenea, in cazul adultilor este suficienta anestezia locala combinată cu administrarea de sedative. Desi cele mai multe operatii de otoplastie nu necesita spitalizare postoperatorie, este recomandat ca in cazul copiilor care au primit anestezie generala sa existe 1-2 zile de spitalizare pentru revenire completa si observare atenta.

In general, operatia dureaza maxim 1 ora si presupune realizarea unei incizii in spatele pavilionului auricular, foarte putin vizibila, care permite accesul la structura urechii si remodelarea cartilajelor.

 

Cum decurge perioada postoperatorie?

Dupa operatie, urechile vor fi acoperite cu un pansament compresiv care are rolul de a mentine urechea in noua pozitie si de a preveni eventualele sangerari. Pentru ca in primele zile urechile pot fi congestionate si inflamate, pacientii vor primi un tratament anti-inflamator si antibiotic.

Adultii isi pot relua activitate dupa 2-3 zile dupa operatie, iar copii dupa o saptamana. Firele se vor indeparta dupa aproximativ 10 zile dupa operatie.

Pe perioada refacerii, se recomanda evitarea efortului excesiv, dormitului pe partea laterala si expunerea la temperaturi prea scazute sau prea ridicate. De asemenea, consultatiile periodice sunt imperios necesare.

La clinica Artis, oferim servicii de chirurgie estetica realizate de o echipa de medici specialisti si devotati. Otoplastia face parte din gama larga de servicii oferite. Daca iti doresti o schimbare, contacteaza-ne!