Ginecomastia – marirea in volum a sanului la barbat

Ginecomastia reprezinta cresterea in volum a sanului la barbati. Ginecomastia apare exclusiv prin dezvoltarea tesutului glandular si trebuie diferentiata de adipomastie care apare prin acumularea de grasime, fara proliferarea glandulara. De cele mai multe ori, cele doua componente glandular si grasos sunt asociate si de aceea tratamenul se adreseaza ambelor.

De asemenea, este obligatorie distinctia intre ginecomastie si tumorile la san sau absecele. Acestea evolueaza unilateral, dar se difentiaza prin caracteristicile clinice si imagistice. In cazul tumorilor la san, vorbim de doua tipuri de tumori, benigne sau maligne.

Cauzele Ginecomastiei

Aceasta marire in volum a tesutului glandular mamar are la baza un dezechilibru hormonal intre estrogeni si testosteron, productia excesiva de estrogeni sau aromatizarea excesiva in periferie a androgenilor, precum:

  • Transformarea androgenilor in estrogeni
  • Productie excesiva testiculara de estrogeni in tumori testiculare
  • Secretie ectopica de gonadotropina corionica umana in neoplasme pulmonare, renale sau gastrointestinale.

La ce varsta apare Ginecomastia?

Ginecomastia este o afectiune ce poate fi fiziologica sau patologica, adica te poti naste cu ea sau o poti dobandi de-a lungul vietii. Ginecomastia patologica poate fi cauzata de administrarea anumitor medicamente sau droguri.

Diagnosticul Ginecomastiei

  1. Examen clinic

Daca crezi ca suferi de ginecomastie, te asteptam la Clinica noastra pentru un examen clinic. Medicii nostri te vor ajuta sa intelegi ce este ginecomastia, cum se manifesta, dar si cum se poate trata ea.

  1. Explorari imagistice

Dupa examenul clinic, in functie de rezultatul pe care il comunica medicul, va poate recomanda si o explorare imagistica (ecografie si mamografie).

  1. Examen de laborator

 Cu ajutorul examenului de laborator, medicul va determina nivelul sangvin de estrogeni, testosteron, LH, beta-HCG, prolactina, TSH si FT4.

Tratamentul Ginecomastiei

  1. Tratament hormonal

In cazul Ginecomastiei idiopatica este recomandat tratamentul hormonal cu medicatie antiestrogenica de tipul Clomifen si Tamoxifen. Aceste medicamente se iau doar la sugestia si sub supravegherea medicului endocrinolog.

  1. Interventie chirurgicala

In cele mai multe cazuri, tratamentul de elective este chirurgical. Acesta consta in remodelarea regiunii pectoral printr-o combinatie de metode, asociind liposuctia cu rezectie glandulara cat mai radicala, cu prezervarea areolei mamare si a mamelonului, efectuata printr-o incizie minima periareolara. In cazurile foarte avansate este nevoie si de o interventie de reducere a excesului de piele similar liftingului mamar, interventie care are drept consecinta prezenta unor cicatrici suplimentare.

Evolutia este rapida si cu rezultate foarte bune durata maxima a perioadei de recuperare fiind de 1-2 luni.

Ginecomastia este o afectiune cu evolutie benigna, avand un aspect neplacut si un mare impact emotional. Te asteptam la Clinica Artis, unde echipa noastra multidisciplinara te va diagnostia si te trata corespunzator.