Abdominoplastie Cluj

Abdominoplastie1Abdominoplastia este o importantă procedură chirurgicală pentru îndepărtarea excesului de piele şi grăsime din zonele inferioare şi de mijloc ale abdomenului şi de a reface peretele abdominal. Procedura poate atenua semnificativ aspectul abdomenului cu falduri de grăsime. Trebuie însă ţinut seama că produce o cicatrice permanentă, care se poate întinde de la un şold la celălalt. Dacă vă interesează abdominoplastia, cele de mai jos vă pot clarifica aspectele principale legate de procedură - când este indicată, cum este efectuată şi ce rezultate pot fi aşteptate. Nu poate răspunde la toate întrebările posibile, deoarece există aspecte care depind de fiecare individ în parte şi de medicul curant. Vă rugăm să vă adresaţi chirurgului dvs. în legătură cu orice aspect neînţeles.

Indicaţiile abdominoplastiei

Cei mai potriviţi candidaţi la abdominoplastie sunt bărbaţii si femeile cu siluete relativ acceptabile dar care sunt deranjaţi de depozitele de grăsime sau pliurile de piele situate pe abdomen care nu au putut fi îndepărtate cu ajutorul dietei, exerciţiilor fizice, sau procedurilor cosmetice. Procedura este indicată îndeosebi femeilor cărora după naştere, în urma întinderii muşchilor abdominali şi ai pielii, acestea nu au mai putut reveni la normal. Pierderea elasticităţii pielii la pacienţii în vârstă, care adesea este asociată cu o formă uşoară de obezitate, de asemenea poate fi îmbunătăţită.

Pacienţii care intenţionează să slăbească trebuie să amâne intervenţia până după stabilizarea rezultatelor curei. De asemenea, femeile care intenţionează să nască, trebuie să aştepte deoarece muşchii verticali ai abdomenului care sunt refăcuţi în timpul intervenţiei pot fi despărţiţi din nou în timpul sarcinii. În prezenţa cicatricilor de la o abdominoplastie anterioară, doctorul tău poate să nu îţi mai recomande o intervenţie sau să te prevină că cicatricile pot să fie mult mai proeminente.

Abdominoplastia poate îmbunătăţii aspectul exterior şi îţi poate mării încrederea în sine, dar nu va face din tine fotomodel şi nu va determina ceilalţi oameni să te trateze diferit. Înainte de a decide să te supui intervenţiei chirurgicale, analizează cu atenţie care sunt aşteptările tale şi discută despre ele cu chirurgul tău. Toate intervenţiile chirurgicale presupun un anumit grad de risc şi incertitudine.

Mii de abdominoplastii sunt efectuate cu succes în fiecare an. Când sunt efectuate de un chirurg plastician care este pregătit în acest domeniu, rezultatele sunt în general pozitive. Cu toate acestea există întotdeauna riscuri asociate unei intervenţii chirurgicale şi complicaţiile specifice asociate acestei proceduri.

Complicaţiile postoperatorii ca infecţiile şi trombozele sunt rare, dar pot apărea. Infecţiile pot fi tratate cu antibiotice şi drenaje, dar vor prelungii durata spitalizării. Poţi minimiza riscul apariţiei trombozelor mişcându-te cât mai curând posibil după efectuarea operaţiei.

Vindecările de proastă calitate care constau în cicatrici evidente, pot necesita o altă intervenţie. Fumătorii pot fi sfătuiţi să renunţe la fumat, deoarece fumatul poate creşte riscul complicaţiilor şi întârzie vindecarea. Poţi reduce riscul complicaţiilor respectând instrucţiunile chirurgului înainte şi după operaţie, în special cu privire la unde şi cum trebuie să reduci activitatea fizică.

Planificarea operaţiei

În timpul consultaţiei iniţiale chirurgul tău va evalua starea ta de sănătate, va determina zonele cu depunere de grăsime din zona abdominală, şi va evalua cu grijă tonusul pielii tale. E foarte important să precizaţi chirurgului dacă fumaţi, dacă sunteţi sub tratament, luaţi vitamine sau medicamente.

Dacă, de exemplu, depozitul tău de grăsime este limitat în zona de sub ombilic, poţi solicita o procedură mai puţin complexă numită abdominoplastie parţială, care poate fi adesea efectuată în ambulatoriu. Pe de altă parte însă, poţi solicita mai mult decât o abdominoplastie parţială sau completă, poţi efectua şi lipoabsorbţia coapselor, pentru o silueta îmbunătăţită. Sau poate doar lipoabsorbţia abdominală va creea un rezultat mai bun.

În orice caz, chirurgul împreună cu tine trebuie să stabilească care este procedura cea mai potrivită pentru tine şi care va avea rezultatul aşteptat.

În timpul consultaţiei, chirurgul tău trebuie să îţi explice despre anestezia pe care o va folosi, tipul aparatelor pe care le va folosi şi costul acestor proceduri.

Pregătirea pentru operaţie

Chirurgul tău va trebui să îţi dea instrucţiuni clare referitoare la felul în care să te pregăteşti pentru operaţie, inclusiv sfaturi despre felul în care să mănânci, să bei, să iei sau nu unele medicamente sau vitamine.

Dacă fumezi, planifică să te laşi de fumat cu cel puţin 2 săptămâni înainte de operaţie şi pentru cel puţin încă 2 după. Evită expunerea la soare înainte de intervenţie, în special la abdomen şi nu urma o dietă deoarece ambele încetinesc procesul de însănătoşire. În cazul unei răceli sau infecţii de orice fel, intervenţia chirurgicală va fi amânată.

Fie că intervenţia se desfăşoară în ambulatoriu sau cu spitalizare, trebuie să aranjezi ca cineva să te conducă acasă cu maşina şi să te ajute pentru o zi sau două după ce părăseşti spitalul, dacă este nevoie.

Unde va fi efectuată intervenţia chirurgicală

Intervenţia va fi efectuată în clinica Artis-3 şi va necesita 1-2 zile de spitalizare.

Tipuri de anestezie

Medicul tău poate să aleagă anestezia generală, aşa încât pe parcursul intervenţiei vei dormi. Se poate efectua şi în anestezie spinală combinată cu un somnifer sau sedativ.

Alţi chirurgi aleg anestezia locală, combinată cu un sedativ care îţi dă senzaţia de somnolenţă. Vei fi trează şi relaxată şi regiunea ta abdominală va fi insensibilă la durere. (Totuşi vei avea senzaţia că se lucreză la abdomenul tău sau un disconfort ocazional.)

Intervenţia chirurgicală

Operaţia de abdominoplastie completă de obicei durează de la două la cinci ore, în funcţie de suprafaţa pe care se întinde grăsimea. Intervenţiile parţiale pot dura de la o oră la două ore.

Cel mai adesea chirurgul va face o incizie pornind de la osul şoldului la celălalt pe linia de deasupra pubisului. O altă incizie va elibera ombilicul de ţesutul înconjurător. La abdominoplastia parţială, incizia este mult mai mică iar ombilicul se poate să nu se deplaseze astfel încât poate părea tras într-o poziţie nenaturală în condiţiile în care pielea este întinsă şi cusută.

Pasul următor chirurgul separă pielea de peretele abdominal pe toată suprafaţa până la coaste cu scopul de a elibera muşchii verticali ai abdomenului. Muşchii sunt cusuţi din nou pe linia de mijloc. Acest lucru implică un nou perete abdominal, mai ferm dar şi o talie mai îngustă.

După intervenţie

Pentru câteva zile după intervenţie abdomenul tău va fi probabil umflat şi tu vei simţi probabil dureri şi disconfort care pot fi controlate prin medicaţie. În funcţie de extinderea operaţiei vei putea fi externată după câteva ore de la operaţie sau vei putea rămâne spitalizată pentru două sau trei zile.

Doctorul tău s-ar putea să îţi recomande să faci duş sau să îţi schimbi lenjeria. Şi deşi s-ar putea ca tu să nu poţi fi capabilă să stai dreaptă, trebuie să începi să mergi cât se poate de repede posibil. Firele de sutură de la suprafaţă vor fi păstrate zece până la douăsprezece zile iar suturile interioare care dau protuberanţe prin piele se vor topi singure în două sau trei săptămâni.

Întoarcerea la viaţa normală

S-ar putea să treacă săptămâni sau luni până să te simţi la fel ca înainte din nou. Dacă intri în operaţie cu un abdomen cu muşchi puternici, recuperarea din abdominoplastie va fi mult mai rapidă. Unii oameni se reîntorc la muncă după două săptămâni în timp ce alţii au nevoie de trei sau patru săptămâni să se recupereze.

Exerciţiile te vor ajuta să te vindeci mai bine. Chiar oamenii care nu au făcut niciodată exerciţii fizice înainte ar trebui să înceapă un program de exerciţii care va reduce umflăturile, va reduce şansa trombozelor şi va reface tonusul muscular. Exerciţiile fizice solicitante trebuie însă evitate până când te vei simţi confortabil.

Cicatricile pot părea urâte în timpul primelor trei săptămâni până la şase luni până când se vindecă, dar aceasta este normal. E posibil să treacă de la nouă luni până la un an până ca cicatricile să arate ca şi tegumentul înconjurător. Este normal să treacă până la nouă luni până când aspectul cicatricilor se va aplatiza şi se vor deschide la culoare. Deşi ele nu vor dispărea niciodată complet, cicatricile nu se vor vedea de sub majoritatea hainelor, chiar şi de sub costumul de baie.

Noul tău look

Abdominoplastia parţială sau completă produce efecte excelente pentru pacientele cu muşchi abdominali slăbiţi şi exces de piele. În majoritatea cazurilor rezultatele sunt de durată dacă urmezi o dietă echilibrată şi exerciţii fizice regulate.

Dacă eşti realistă în aşteptările tale şi pregătită pentru consecinţele unei cicatrici permanente şi o perioadă de recuperare postoperatorie, abdominoplastia este răspunsul la problema ta.

Articol prezent și pe CityNews.ro


FOAIE DE INFORMARE ÎN CAZUL INTERVENŢIEI DE ABDOMINOPLASTIE