Augmentare Mamara Cluj

Augmentatia mamamra

Prin introducerea unor implante în fiecare sân, chirurgii sunt în măsură să crească diametrul toracic cu una sau mai multe măsuri ale mărimii sutienului. Dacă vă gândiţi la o augmentare mamară, acest articol vă va informa asupra acestei proceduri- în ce caz este utilă, cum se realizează, la ce rezultate vă puteţi aştepta. Nu vă poate răspunde la toate întrebările, deoarece multe răspunsuri depind de caracteristicile individuale ale fiecărui potenţial pacient în parte. Alte întrebări le puteţi adresa direct medicului.

Augmentarea mamară, sau mamoplastia de augmentare, reprezintă un procedeu chirurgical prin care se îmbunătăţeşte forma şi mărimea sânului unei femei din mai multe motive: pentru a îmbunătăţi conturul corporal al unei femei care, din motive personale, consideră că sânii ei sunt prea mici, pentru a corecta o intervenţie de reducere mamară după sarcină, pentru simetrizarea celor 2 sâni sau ca o metodă de reconstrucţie mamară după intervenţii chirurgicale pe sân.

O augmentare mamară poate îmbunătăţi aspectul dumneavoastră exterior şi încrederea în sine, dar nu creează neapărat o imagine care să se suprapună peste imaginea d-voastră ideală. Inainte să vă hotărâţi pentru o intervenţie chirurgicală apreciaţi bine aşteptările pe care le aveţi şi discutaţi aceste aspecte cu chirurgul. Cele mai bune candidate pentru augmentarea mamară sunt femeile care caută o îmbunătăţire, dar nu perfecţiunea, în aspectul lor exterior.

 

Tipuri de implant:

Un implant mamar este reprezentată de o proteză formată dintr-o membrană siliconică umplută cu gel siliconic sau soluţie de ser fiziologic. Aceste implante au diferite forme şi dimensiuni. Chirurgul, de comun acord cu dumneavoastră va stabili care este cel mai bun implant pentru dumneavoastră.

Orice intervenţie chirurgicală comportă anumite riscuri:

Augmentarea mamară este un procedeu chirurgical bine pus la punct. Dar, că orice intervenţie chirurgicală, are riscuri generale precum şi riscuri specifice acestui tip de intervenţie.

Cea mai frecventă complicaţie o reprezintă contracţia capsulară care apare atunci când capsula ce se formează în jurul protezei începe să se strângă. Contracţia capsulară poate fi tratată în mai multe feluri: excizia capsulei, incizia acesteia, îndepărtarea şi înlocuirea protezei mamare.

Alte complicaţii pot fi reprezentate de: sângerarea postoperatorie (cu reacţii inflamatorii, dureri la nivelul sânului) putând fi necesară reintervenţia pentru controlul sângerării; infecţia apare în cazuri puţine, în general la o săptămână după operaţie (în unele cazuri este necesară îndepărtarea implantului şi repunerea lui după câteva luni de zile).

Pot apare tulburări de sensibilitate la nivelul mamelonului (hiper-/hiposensibilitate sau parestezii) sau lânga zona de incizie. Aceste tulburări dispar după un timp, dar sunt şi paciente la care sunt permanente.

Nu există dovezi că implantele mamare influenţează fertilitatea, sarcina sau alăptarea. Dacă, însă, aţi alăptat în ultimul an anterior intervenţiei, există posibilitatea de producere a laptelui câteva zile după operaţie. Poate produce discomfort, dar se tratează cu medicaţie prescrisă de chirurg.

Accidental implantele se pot sparge sau pot pierde din conţinut prin apariţia unor mici soluţii de continuitate, în ambele situaţii fiind necesară schimbarea implantului. Ruptura implantului poate apare ca urmare a unui traumatism sau chiar la o compresie normală. Dacă este un implant umplut cu ser fizilologic, acesta se desumflă în câteva ore şi serul fiziologic va fi absorbit de organism fără efecte secundare nocive.

Dacă implantul este umplut ce gel siliconic pot apare următoarele situaţii:

Ultima generaţie de proteze sunt umplute cu gel de silicon înalt cohesiv care nu curge chiar şi când proteza se sparge.

Au fost paciente cu implante mamare care au descris simptome ale unor boli autoimune, cum ar fi sclerodermia şi unele artrite. Aceste simptome pot include durere articulară, febră, oboseală sau dureri la nivelul sânilor. Cercetările efectuate nu au descoperit nici o legătură între implanturile mamare şi bolile ţesuturilor conjunctive.

Chiar dacă nu există nici o legătură între implanturile mamare şi cancerul de sân, implanturile pot influenţa detectarea mamografică a cancerului mamar. De aceea este necesară şi echografia în cazul pacientelor cu implante mamare.

Cu toate că majoritatea femeilor nu au aceste complicaţii, trebuie să discutaţi cu medicul toate aceste aspecte pentru a fi sigură că aţi înteles toate riscurile şi complicaţiile care pot surveni în urma acestei intervenţii chirurgicale.

Programarea intervenţiei chirurgicale

In cadrul consultaţiei iniţiale, chirurgul trebuie să evalueze starea dumneavoastră de sănătate şi să vă indice cea mai adecvată tehnică pentru dumneavoastră în funcţie de sânii dumneavoastră şi tonusul tegumentar. Dacă aveţi şi ptoză mamară medicul vă poate recomandă de asemenea un lifting mamar.

Trebuie să discutaţi sincer cu medicul, să-i expuneţi aşteptările, iar chirurgul să vă expună altenativele chirurgicale cu riscurile şi limitele fiecăreia. Trebuie să informaţi chirurgul dacă sunteţi fumătoare sau dacă luaţi orice medicaţie. De asemenea vi se va explica anestezia necesară operaţiei, costurile intervenţiei.

Nu ezitaţi să puneţi toate întrebările care le aveţi, în special cele legate de aşteptările voastre şi grijile în privinţa rezultatelor.

Pregătirea


Augmentarea Mamara - pregatire

Veţi primi instrucţiuni preoperatorii, inclusiv în ceea ce priveşte regimul alimentar, fumatul, administrarea sau evitarea anumitor medicamente.

Trebuie să vă asiguraţi că, după operaţie, va fi cineva disponibil să vă conducă acasă şi să vă ajute în zilele următoare. Unde va fi efectuată intervenţia chirugicală.

Interventia va avea loc în Clinica Artis-3, conform programării.

Veţi fi internată în clinica pentru 1-2 zile.

Tipul anesteziei

De obicei se realizează în anestezie generală, ceea ce înseamnă că veţi dormi pe parcursul operaţiei. In anumite cazuri, bine selectate, cînd se face o incizie foarte mică, chirurgul poate folosi anestezia locală combinată cu un sedativ. Veţi fi trează dar relaxată şi veţi simţi un minim discomfort. Sunt posibile complicatţi sau accidente anestezice dar acestea sunt aceleasi ca pentru orice altă intervenţie chirurgicală.

Intervenţia churgicală

Metoda de inserare a protezelor mamare depinde de caracteristicile anatomice ale regiunii dumneavoastre mamare şi de recomandările chirurgului. Incizia se poate face în şanţul submamar, periareolar sau sub braţ. In orice situaţie se va face tot posibilul pentru mascarea cicatricei.

Se va crea un “ buzunar” fie sub glanda mamară fie sub muşchiul pectoral mare (de la nivelul toracelui interior). Implantele sunt centrate sub mameloane.

Unii chirurgi consideră că plasarea protezei sub muşchi reduce riscul contracţiei capsulare. Poate fi necesară utilizarea unor tuburi de dren pentru cîteva zile postoperator. Plasarea sub muşchi a protezei va da dureri mai accentuate pentru câteva zile postoperator.

Intervenţia chirurgicala poate dura 1-2 ore.

După intervenţia chirurgicală

Vă puteţi simţi obosită şi slăbită pentru câteva zile postoperator. Veţi purta un bandaj elastic sau un sutien chirurgical peste pansamentele din tifon. Discomfortul dumneavoastră poate fi controlat prin medicaţia administrată de medic

Firele de sutură se îndepărtează după 7-10 zile, dar inflamaţia locală va dispare în 3-5 săptămâni.

Reluarea vieţii cotidiene

Vindecarea este un proces gradat. Deşi vă puteţi simţi bine în 1-2 zile, nu vă veţi întoarce la lucru pentru o săptămână sau mai mult si nu veţi relua activităţile sportive pentru cel puţin o lună. Trebuie evitată ridicarea obiectelor deasupra capului. Dacă aveţi simptome neobişnuite nu ezitaţi să consultaţi chirurgul. Este recomandată purtarea permanentă a sutienului pentru 6 săptămâni apoi doar ziua încă 6 săptămâni.

Cicatricile vor fi dure şi roz pentru cel puţin 6 săptămâni. Apoi vor rămâne la acelaşi stadiu pentru câteva luni, sau vor putea să crească uşor în dimensiune. După mai multe luni cicatricile se vor estompa, dar nu vor dispare de tot niciodată.

Mamografiile trebuie făcute la intervale recomandate de medic, asociindu-se şi metoda adiţionale de investigare de tipul echografiei.

FOAIE DE INFORMARE ÎN CAZUL INTERVENŢIEI DE AUGMENTARE MAMARĂ