Lifting Facial Cluj

Planificare operatieVârsta, efectele gravitaţiei, expunerea la soare şi stresul vieţii zilnice pot lăsa urme vizibile pe faţă. Şanţuri adânci formate între nas şi gură; bărbia care atârnă, cu aspect de guşă; straturi şi depozite de grăsime apar în jurul gâtului

Un lifting facial (termenul medical este rhytidectomy) poate stopa acest proces de îmbătrânire. Ceea ce poate face este să “dea timpul înapoi” stopând în mod vizibil semnele îmbătrânirii prin îndepărterea excesului de grăsime şi piele, tensionarea muşchilor de dedesupt şi întinderea pielii de pe faţă şi de pe gât. Liftingul poate fi efectuat în cadrul unei operataţii de sine stătătoare sau poate fi combinat cu alte proceduri cum ar fi chirurgia pleoapelor sau remodelarea nasului.

Dacă te interesează liftingul facial, aceste informaţii te vor ajuta să întelegi lucrurile de bază din procedurile care vor fi efectuate - când este recomandată, cum este efectuată, şi la ce rezultate te poţi aştepta. Nu poate răspunde la toate întrebările pe care le ai, deoarece multe depind de fiecare individ în parte şi de chirurgul care efectuează intervenţia. Te rugăm să îţi consulţi chirurgul în legatură cu orice lucru pe care nu îl înţelegi.

Cei mai buni candidaţi la liftingul facial

Cei mai buni candidaţi pentru un lifting facial sunt bărbaţii şi femeile ai căror feţe şi gâturi încep să îmbătrânească dar a căror piele mai are elasticitate şi a căror oase au o structură bine definite. Cei mai mulţi pacienţi sunt din jurul vârstei de 40-60 ani dar liftingul facial poate fi cu succes efectuat şi pacienţilor între 70-80 ani.

Un lifting facial te poate face să arăţi mai tânără şi mai proaspătă şi poate creşte încrederea în sine. Deşi îţi poate da un cu totul alt look, nu poate să îţi redea sănătatea şi vitalitatea din tinerete. Inainte de a decide să faci intervenţia, gândeste-te bine la ceea ce aştepţi şi discută cu chirurgul tău.

Toate intervenţiile chirurgicale presupun un anumit grad de risc

Când intervenţia chirurgicală este efectuată de un chirurg plastician calificat, complicaţiile nu sunt frecvente iar dacă apar sunt de obicei minore. Cu toate acestea există întodeauna o posibilitate de a apărea complicaţii, inclusiv infecţii sau reacţii la anestezie. Poţi reduce riscurile la care te expui urmând îndeaproape indicaţiile chirurgului tău atât înainte cât şi după intervenţie.

Complicaţiile care apar includ hematoamele (o colecţie de sânge sub piele care trebuie îndepărtată de chirurg), leziuni ale nervilor care controleză muşchii faciali (de obicei temporara), infecţii şi reacţii la anestezie. O vindecare nesatisfăcătoare poate să apară la fumători.

Planificarea operaţiei

Liftingurile de faţă sunt proceduri foarte individualizate. In cadrul consultaţiei iniţiale chirurgul va evalua starea feţei tale, starea pielii şi structura oaselor şi va discuta cu tine despre scopul pentru care îţi doreşti operaţia. 

Medical va verifica care este starea ta generală de sănătate şi dacă există afecţiuni care ar putea cauza probleme în timpul sau după intervenţie, cum ar fi hipertensiunea, probleme de coagulare sau tendinţa de vindecare cu cheloizi. Asigură-te că i-ai comunicat chirurgului tău dacă fumezi sau dacă eşti sub tratament, în special dacă iei aspirină sau alte medicamente care afectează coagularea sângelui. 

Dacă te-ai decis să faci un lifting, chirurgul tău îţi va explica tehnica şi anestezia pe care o va utiliza, riscurile pe care le implică operaţia şi costurile ei. Nu ezita să îi adresezi doctorului tău orice întrebare legată de operaţie şi în special pe acelea referitoare la ceea ce aştepţi de la această operaţie şi rezultatele ei.

Pregătirea pentru operaţie

Chirurgul tău îţi va da informaţii referitoare la modul în care să te pregăteşti pentru operaţie, inclusiv cele referitoare la ce să mănânci sau să bei, despre fumat sau despre medicamentele pe care să le iei sau să le eviţi. Respectarea acestor sfaturi va ajuta la bunul mers al operaţiei. Dacă eşti fumătoare este important să nu mai fumezi pentru cel puţin o săptămână înainte şi după intervenţie deoarece fumatul afectează circulaţia capilară şi poate afecta procesul de însănătoşire al zonelor incizate.

Dacă porţi părul foarte scurt , s-ar putea să fii nevoită să îl creşti pentru a ascunde cicatricile până la vindecare.

Fie ca intervenţia este efectuată în regim ambulator sau cu internare, trebuie să aranjezi să te însoţească cineva până acasa şi să te ajute o zi sau două dacă simţi nevoia.

Unde va fi efectuată intervenţia

Intervenţia va fi efectuată în clinica de chirurgie Artis 3. Dacă va fi utilizată anestezia generală unii chirurgi preferă să spitalizeze pacientul pentru o zi. Anumite afecţiuni ale pacientului cum ar fi diabetul sau hipertensiunea trebuie monitorizate după intervenţie şi necesită de asemenea o scurtă perioadă de internare.

Tipuri de anestezie

Cele mai multe liftinguri faciale sunt efectuate sub anestezie locală, în combinaţie cu sedative care te vor ameţi. Vei fi trează dar relaxată iar faţa ta va fi insensibilă la durere. Totuşi vei putea simţi că se lucrează sau o un discomfort temporar. Alţi chirurgi preferă anestezia generală. In acest caz vei dormi în timpul operaţiei.

Intervenţia

De obicei intervenţia de lifting durează câteva ore sau mai mult dacă ea este efectuată împreună cu alte proceduri. Pentru procedurile extinse unii chirurgi pot programa operaţii diferite.

Fiecare chirurg are o tehnica proprie. Unii operează câte o hemifaţă pe rând alţii lucrează simultan la ambele hemifeţe. Plasarea exacata a inciziilor şi secvenţa de gesturi este determinate de structura ta facială şi de tehnica utilizată de chirurg. 

De obicei inciziile încep sub linia părului la tâmple se extinde pe acceaţi linie la frunte şi urechi (sau doar în interiorul cartilagului în faţa urechii) şi continuă în spatele lobului urechii până la inserţia părului. Dacă se doreşte şi liftingul pielii de pe gât, va fi necesară de asemenea şi o incizie sub bărbie. 

In general chirurgul separă pielea de grăsime şi de muşchii de sub ea. Grăsimea poate fi îndepărtată sau aspirată din zona gâtului şi a bărbiei pentru a îmbunatăţi conturul feţei. Apoi chirurgul tensionează muşchii şi fasciile, trage pielea înapoi şi îndepărtează excesul. Tesuturile vor fi fixate cu fire de sutură iar inciziile de asemenea vor fi cusute. Pentru scalp pot fi folosite agrafe metalice.

După intervenţie poate fi amplasat un tub mic sub piele, în spatele urechii pentru a drena sângele care s-ar putea strânge. Chirurgul tău poate aplica un pansament uşor pentru a minimiza apariţia vânătăilor şi a umflăturilor.

După intervenţie

De obicei după intervenţie nu se poate spune că există un discomfort major; dacă totuşi există, poate fi ameliorat cu analgezice prescrise de chirurg. (Dureri persistente sau o umflare bruscă a feţei trebuie anunţat imediat chirurgului.) O oarecare umflare a feţei este însă normala; ea va dispărea în câteva săptămâni sau luni.

Doctorul tău te poate sfătui să îţi ţii capul ridicat şi pe cât posibil nemişcat pentru două zile după operaţie pentru a preveni apariţia umflăturilor. Dacă pentru drenaj s-a folosit un tub de dren, acesta va fi îndepărtat după o zi sau două de la operaţie. Bandajele, atunci când sunt folosite, sunt de obicei scoase după o zi sau cinci zile. Nu fi surprinsă de faţa palidă plină de vânătăi pe care o vei vedea. Gândeste-te că în câteva săptămâni vei arăta normal.

Majoritatea firelor vor fi îndepărtate în câteva zile. Scalpului tău îi va lua mai mult timp pentru vindecare iar copciile sau clipsurile de metal din părul tău vor fi îndepărtate câteva zile mai tirziu.

Înapoi la normal

Intr-o zi sau două vei fi în picioare dar restringe-ţi activitatea în următoarea săptămână după operaţie. Fii în special blând cu faţa şi scalpul tău, deoarece pielea ta va fi fragilă şi amorţită şi este posibil să nu răspundă normal la început.

Medicul tău îţi va furniza informaţii despre cum să îţi reiei activitatea în mod gradual. Va putea să includă sugestii de genul:evită activităţi solicitante, inclusiv sexul sau muncile în casa pentru cel puţin două săptămâni (mersul pe jos şi stretchingul de intensitate medie este recomandat) evitarea alcoolului băilor cu aburi şi saunelor pentru câteva săptămâni. Inainte de toate odihnă multă şi îngăduie corpului tău să îşi consume energia pentru a se vindeca. La început se poate ca faţa ta să nu arate bine şi să o simţi ciudat. Trăsăturile tale pot fi deformate de umflaturi şi mişcările faciale pot fi îngreunate iar tu vei fi conştientă de existenţa cicatricilor. Anumite vânătăi pot persista pentru două sau trei săptămâni şi vei simţi senzaţia de oboseală repede. Nu este nici un secret faptul că unii pacieni sunt dezamăgiţi şi depresivi limediat după intervenţie.

Din săptămâna a treia, vei arăta şi te vei simţi mult mai bine. Majoritatea pacienţilor se întorc la sevici după zece zile sau două săptămâni după intervenţie. Dacă simţi nevoia poţi camufla vânătăile rămase cu fard.

Noul tău look

Sunt şanse foarte mari ca tu să fii mulţumită de rezultatul liftingului facial mai ales dacă realizezi faptul că aceste rezultate nu sunt pe deplin exprimate imediat. Chiar şi după ce umflaturile şi vânătăile au dispărut, părul din jurul tâmplelor poate fi slăbit iar pielea poate fi uscată şi aspră pentru câteva luni. Bărbaţii pot alege să se radă în zonele din spatele urechii - unde pielea a fost repoziţionată. 

Vor rămâne câteva cicatrici în urma liftingului facial dar acestea vor fi ascunse de obicei de păr sau de şanturile naturale ale feţei şi urechilor. In orice caz, acestea se vor estompa cu timpul şi vor veveni abia vizibile.

Faptul că ai făcut un lifting nu opreşte timpul în loc. Faţa ta va continua să îmbătrânească şi poate vei dori să repeţi procedura încă o dată sau de mai multe ori poate peste cinci sau zece ani. Dar în altă ordine de idei efectul unui lifting facial durează; după ce au trecut ani vei continua să arăţi mai bine decât dacă nu ţi-ai fi făcut un lifting.

 FOAIE DE INFORMARE ÎN CAZUL INTERVENŢIEI DE LIFTING FACIAL