Otoplastie Cluj

OtoplastieChirurgia urechii, sau otoplastia este de obicei făcută pentru a readuce urechea în poziţia normală, mai apropiată de cap sau pentru a reduce dimensiunea urechilor prea mari.

În cea mai mare măsură, operaţia este făcută copiilor cu vârstă cuprinsă între 4 şi 14 ani. Urechile sunt aproape pe deplin dezvoltate la vârsta de patru ani astfel încât o operaţie efectuată cât mai devreme scuteşte copilul de ridiculizări şi tachinări. Şi la adulţi este posibilă intervenţia şi nu există riscuri suplimentare.

Dacă te interesează chirugia urechii pentru tine sau pentru copilul tău, acest material îţi va furniza informaţii de bază despre procedură, - când este recomandată, cum este efectuată, şi la ce rezultate să te aştepţi. Nu poate răspunde la toate întrebările pe care le ai deoarece multe depind de factorii individuali. Dacă există ceva din proceduri pe care nu le înţelegi apelează la chirurgul tău plastician.
 

Toate intervenţiile presupun un anumit grad de risc şi incertitudine

Când intervenţia chirurgicală este efectuată de un chirurg plastician calificat, complicaţiile nu sunt frecvente iar dacă apar sunt minore. Cu toate acestea aşa ca în orice operaţie există riscuri asociate chirurgiei şi complicaţii specifice asociate acestei proceduri.

Un mic procent de pacienţi li se poate dezvolta un hematom (o pată de sânge pe ureche). Aceasta se poate resorbi singură sau poate fi eliminată folosind un ac.

Rareori unii pacienţi fac o infecţie a cartilajului care poate cauza cicatrici. Astfel de infecţii sunt de obicei tratate cu antibiotice; rareori este necesar ca aria infectată să fie deschisă şi drenată.

Planificarea operaţiei

Majoritatea chirurgilor recomandă părinţilor să fie sensibili în legătură cu preocuparea copiilor lor în privinţa urechilor clăpăuge; nu recomandaţi operaţia până când copilul nu vrea să facă această schimbare. Copii care nu se simt bine cu urechile lor şi doresc operaţia sunt în general mai cooperanţi în timpul procesului şi mai fericiţi cu rezultatul operaţiei.

În cadrul primei întâlniri, chirurgul va evalua starea de sănătate a copilului tău sau a ta dacă intenţionezi să faci tu operaţia şi îţi va recomanda cea mai bună tehnică pentru cazul tău. Doctorul îţi va da informaţii specifice despre felul în care să te pregăteşti pentru operaţie.

Unde va fi efectuată intervenţia

Operaţia va fi efectuată în clinica de chirugie plastică. Rareori medicii pot recomanda ca pacientul să rămînă internat pentru o zi.

Tipuri de anestezie

Dacă copilul dumneavoastră este mic, atunci chirurgul va recomandă anestezia generală astfel încât copilul să doarmă în timpul operaţiei.

Pentru copii mai mari sau pentru adulţi, chirurgii preferă anestezia locală, combinată cu administrarea de sedative astfel copilul dumneavoastră va fi treaz dar relaxat în timpul operaţiei.

Intervenţia

O intervenţie reparatorie la urechi durează de obicei de la una - două ore, deşi intervenţiile complicate pot dura mai mult. Tehnica adoptată depinde de problema care trebuie rezolvată.

După cea mai frecventă din tehnici, chirurgul face o mică incizie în spatele urechii pentru a releva cartilajul. Apoi el va modela cartilajul şi îl va îndoi înspre cap. Noua formă va fi susţinută cu fire de sutură resorbabile. Uneori chirurgul va îndepărta o bucată mai mare cartilaj pentru a obţine un aspect natural.

Altă tehnică implică de asemenea o incizie în spatele urechii. Pielea este îndepărtată iar copciile sunt folosite pentru a plia cartilajul astfel încât să remodeleze urechea fără a îndepărta cartilaj. 

În majoritatea cazurilor după intervenţie va rămâne în spatele urechii o cicatrice fină care se va diminua cu timpul. Chiar dacă numai una din urechi pare clăpăugă operaţia va fi efectuată amândurora pentru a exista simetrie.

Înapoi la normal

Adulţii şi copii sunt de obicei în picioare la câteva ore după operaţie; în cazul în care copilul a avut o anestezie generală este posibil să rămâneţi în clinică pentru o noapte pentru a aştepta ştergerea efectului anesteziei generale. 

Capul pacientului va fi înfăşurat în bandaje imediat după intervenţie aceasta fiind cea mai bună cale de a obţine forma dorită şi de a favoriza vindecarea. Pacientul ar putea simţi că îl dor urechile în zilele următoare operaţiei dar acest lucru poate fi controlat prin administarea de medicamente. În câteva zile bandajele vor fi înlocuite cu altele mai mici similare unei benzi pentru cap. Fiţi conştiincioşi în a urma instrucţiunile medicului în privinţa purtării bandajelor, în special noaptea. Firele de sutură se îndepărtează sau se dizolvă în câteva zile sau o săptămână. Orice activitate în care ar putea fi implicate urechile trebuie evitate pentru o lună sau mai bine. Majoritatea adulţilor se pot reîntoarce la muncă la cinci zile după intervenţie. Copii se pot întoarce la şcoală după şapte zile dacă sunt atenţi la felul cum se joacă. Poţi să rogi profesorul să supravegheze mai îndeaproape copilul tău pentru cîteva săptămâni.

Alte probleme care pot apărea în cazul otoplastiei

In afara problemei urechilor proeminente mai există o multitudine de alte probleme care pot apărea în cazul urechilor. Acestea includ: “urechi clăpăuge” când partea superioară a urechii se curbează în jos şi în faţă; sau “urechi tăiate” care sunt de obicei urechile foarte mici; şi “urechile scoică” care presupun lipsa pliurilor şi a şanţurilor în pavilionul urechii. Pe cale chirurgicală se pot chiar creea noi urechi pentru cei care s-au născut fără ele sau le-au pierdut în cadrul unui accident.

Uneori totuşi, corecţia poate lăsa în urmă o cicatrice care este mai urâtă decât problema originală. Întreabă chirurgul despre eficacitatea intervenţiei în cazul tău specific.

Mult mai natural - urechi aspectuoase

Majoritatea pacienţilor, fie ei tineri sau maturi, sunt încântaţi de rezultatele chirurgiei reparatorii a urechilor. Dar ţineti întotdeauna cont de faptul că scopul este ameliorarea aspectului nu perfecţiunea. Nu aştepta ca urechile să fie perfect simetrice sau să arate perfect natural. Dacă ai discutat înainte de operaţie despre procedura cu chirurgul tău sunt şanse să fii chiar incintat de rezultat.

 FOAIE DE INFORMARE ÎN CAZUL INTERVENŢIEI DE OTOPLASTIE