Este foarte important să găseşti un medic care are pregătirea necesară şi experienţa suficientă în reîntinerirea feţei. Se poate ca plasticianul tău să îţi ofere o anumită tehnică de peeling sau să îţi sugereze mai multe pentru a obţine cel mai bun rezultat. Este important să discuţi, încă de la prima consultaţie, cu chirurgul tău ceea ce îţi doreşti să obţii în urma intervenţiei. Nu ezita să pui toate întrebările pe care le ai, să îţi exprimi toate neliniştile legate de intervenţie. Cere plasticianului tău să îţi explice atât procedura pe care o va aplica cât şi riscurile şi avantajele asociate, perioada de recuperare şi costul intervenţiei. Dacă eşti predispusă la a face herpes trebuie să îţi informezi doctorul înainte de intervenţie.
Chirurgul tău plastician te va sfătui cum să te pregăteşti pentru tratamentul de peeling.
Uneori Retin A – un medicament derivat din vitamina A este folosit ca tratament preoperator. Acesta subţiază pielea, permiţând soluţiei de TCA să penetreze mai adânc şi uniform în piele. Dacă pielea ta nu tolerează pretratamentul cu Retin A, se poate folosi o cremă cu AHA în locul ei. Un agent de înălbire numit Hidrochinol este uneori utilizat în combinaţie cu Retin-A sau AHA ca pretratament, mai ales dacă ai zone pătăte sau probleme de pigmentaţie. S-ar putea să mai treacă o lună sau mai mult cu tratament de pregătire până când doctorul te va planifica pentru peelingul efectiv.
Dacă vei suferi o intervenţie cu fenol sau un peeling cu TCA este bine să soliciţi ajutorul cuiva care să te conducă acasă după intevenţie.
Intervenţia va fi efectuată în cadrul clinicii de chirurgie plastică.
Nu este necesar nici un tip de anestezie deoarece soluţiile de fenolul sau TCA-ul acţionează ca un anestezic. Totuşi, va fi efectuată o sedare uşoară înainte şi în timpul procedurii pentru a crea o stare de relaxare.
Nici în timpul tratamentului cu AHA nu este necesară anestezia acesta cauzând doar senzaţia unor mici înţepături în timpul aplicării.
Peelingurile/ tratamentele cu AHA: Doctorul îţi va aplica soluţia AHA pe pielea în prealabil demachiată, lucru care în mod normal nu durează mai mult de 10 minute. Nici o altă substanţă nu este aplicată după peeling. În funcţie de profunzimea peelingului sunt necesare tratamente successive până când vor fi obţinute rezultatele dorite.
În cazul unilor pacienţi, aplicarea unei soluţii sau a unei creme pe bază de AHA o dată sau de două ori pe zi, acasă va fi suficientă pentru a desăvârşi rezultatele şi atingerea scopului dorit. S-ar putea ca plasticianul tău să adauge Retin-A sau un agent înălbitor tratamentului tău de acasă. După câteva săptămâni de tratament acasă, doctorul îţi va examina pielea şi va determina dacă sunt necesare ajustări.
Peelingurile cu fenoli şi TCA: De obicei, pielea este mai întâi cură cu grijă. Apoi ghirurgul va aplica soluţia de fenol sau TCA. S-ar putea să ai senzaţia de înţepături, dar sentimentul trece rapid. Un tratament cu TCA pe întreaga faţă nu durează mai mult de 15 minute. Este posibil ca pentru atingerea rezultatelor dorite să fie necesare două sau mai multe tratamente cu TCA şi acestea despărţite de câteva luni. Un tratament de intensitate medie cu TCA poate fi repetat mai des de o lună.
Dacă a fost utilizată o soluţie de fenol, chirurgul plastic ar putea decide să îmbrace zona tratată cu o substanţă pe bază de petrol sau cu o bandă de adeziv rezistenţă la apă. Peelingurile uşoare nu sunt necesită să fie acoperite.
Un peeling cu fenol pe toată faţa durează în general o oră sau două pentru a fi executat, în timp ce pentru o suprafaţă mai mică (regiunea de deasupra buzei superioare de exemplu) poate dura 10-15 minute. De obicei un singur tratament este sufficient.
După un peeling cu AHA se descoperă în mod normal că pielea se decojeşte şi are un aspect iritat, simţi de asemenea că o senzaţie de uscăciune. Totuşi, aceste fenomene dispar odată ce pielea se obişnuieşte cu tratamentul.
După un peeling cu fenol sau TCA, este posibil ca doctorul să îţi prescrie medicamente calmante pentru a putea suporta mâncărimea şi senzaţia de arsură pe care o ai. Dacă s-au folosit pansamente, acestea vor fi îndepărtate după o zi sau două. Pe zona tratată se va forma o crustă. Pentru a se vindeca bine, este esenţial să respecţi sfaturile postoperative date de medicul tău.
Un peeling cu TCA poate cauza umflături destul de semnificative, în funcţie de concentraţia soluţiei folosite.
Daca ai urmat un tratament cu fenol, este posibil ca faţa ta să se umfle rapid. Până şi ochii se pot umfla pentru o perioadă de timp. Vei avea nevoie de cineva care să te te ajute pentru o zi sau două. Se va putea de asemenea sa fii restricţionată la o dietă de lichide şi sfătuită să nu vorbeşti prea mult în primele două zile.
După un tratament cu AHA, apare o iritaţie temporară, pielea se simte uscată. Toate acestea însa nu vă vor impiedica însă să lucraţi sau să vă desfăşuraţi activităţile în mod normal. O piele nouă va rezulta după continuarea tratamentului cu AHA. Ţine minte ca protecţia pielii de soare este foarte importantă în timpul acestor tratamente cu acizi uşori. Foloseşte o cremă de protecţie solară în fiecare zi.
În urma unui peeling cu TCA pot apărea uşoare umflături sau un discomfort moderat în prima săptămână. În aproximativ o săptămâna sau 10 zile va apărea o nouă piele şi tu trebuie să fii sufficient de sănătoasă astfel încât să te intorci la activităţile tale obişnuite. Este bine să eviţi orice expunere la soare dacă nu ai folosit o protecţie corespunzatoare.
La un peeling cu fenol, o piele nouă se va forma în aproximativ 7-10 zile. Faţa ta va arăta foarte roşie la inceput apoi se va deschide spre roz, în următoarele săptămâni. În timpul acestei perioade este important să utilizezi o cremă protectoare la soare altfel ar putea să apară pigmentări nedorite.
După doua săptămâni de la tratament, te poţi reîntoarce la activităţile normale. Pielea ta va fi suficient de însănătoşită pentru a putea suporta machiajul.
La început, după un peeling cu AHA îmbunătăţirile sunt foarte subtile. Vei constata o strălucire mai sănătoasă a pielii tale. Continuarea tratamentului va determina o textură îmbunătăţită a pielii tale.
Rezultatele peelingului cu TCA nu sunt de obicei de lungă durata cum sunt cele în urma tratamentului cu fenol. Totuşi pielea ta va fi sesizabil mai fină şi proaspătă în aspect.
Dacă îti doreşti un peeling cu fenol te poţi aştepta la o îmbunătăţire copleşitoare a suprafeţei pielii – riduri mult mai puţine şi mai fine, mai puţine pete şi chiar o piele mai tonică. Rezultatele vor fi de durată, dar nu imune la îmbătrânire sau la soare.
Este posibil să fie nevoie de mai multe tratamente.
Ca în majoritatea tratamentelor, se recomandă folosirea unei creme sunblock.
Utilizări: Netezeşte suprafeţele cu riduri fine
Îndepărtează petele superficiale
Corectează problemele de pigmentare
Observaţii:
Poate fi folosit pe gât sau în alte zone ale corpului
Poate necesita un pretratament cu Retin –A sau crème AHA
Tratamentul durează numai 10-15 minute
Este preferat în cazul pacienţilor cu piele mai închisă
Profunzimea peelingului poate fi controlată
Pentru menţinerea rezultatelor poate fi necesară repetarea tratamentelor
Cremele sunblock trebuie utilizate pentru mai multe luni
Vindecarea este de obicei mai rapidă, mult mai rapidă decât în cazul unui peeling.
Utilizări:
Corectează petele cauzate de: expunerea la soare, pastile anticoncepţionale, vârstă
Atenueaza ridurile profunde
Îndepărtează formaţiunile precanceroase
Observaţii:
Se foloseşte numai în cazul pielii de pe faţă
Nu este recomandată pacienţilor cu pielea închisă la culoare
Procedura reprezintă un risc pentru pacienţii cu probleme cardiac
Tratamentul pentru toată faţa poate dura o oră sau mai mult
Recuperarea după tratament poate fi lentă – însănătoşirea completă poate dura câteva luni
Poate îndepărta permanent pistruii
Protecţia solară, inclusiv cremele sunblock, trebuie întotdeauna utilizate
Rezultatele sunt spectaculoase şi de lungă durată
Pot apărea zone de demarcaţie pe piele şi pielea poate rămâne în permanenţă mai deschisă la culoare.