Rinoplastie Cluj

RinoplastieRinoplastia sau chirurgia remodelării nasului, este una din cele mai frecvente proceduri din chirurgia plastică. Cu ajutorul rinoplastiei se poate modifica mărimea nasului tău, se poate schimba forma lui, se poate reduce lărgimea nărilor sau se poate modifica unghiul dintre nas şi buza superioară. Se poate corecta de asemenea un defect din naştere sau urmele unui accident sau se pot îndepărta unele probleme de respiraţie.

Dacă te gândeşti să îţi faci o rinoplastie, aceste informaţii îţi vor furniza cunoştinţe de bază asupra procedurilor– în ce cazuri intervenţia este folositoare, cum este efectuată şi la ce rezultate să te aştepţi. Nu va putea răspunde tuturor întrebărilor tale deoarece foarte multe depind de cazul particular al fiecăruia şi de medical care operează. Nu ezitaţi să consultaţi medicul în legătură cu orice întrebare pe care o aveţi.

Cei mai buni candidaţi pentru rinoplastie

 

Rinoplastia îţi poate îmbunătăţi aspectul fizic şi reda încrederea în sine, dar nu înseamnă că vei deveni fotomodel sau va determina pe ceilalţi oameni să te trateze diferit. Înainte de a decide de a face intervenţia, gîndeşte-te bine la ceea ce aştepţi de la această operaţie şi discută despre aceasta cu chirurgul tău. 

Cei mai buni candidaţi la rinoplastie sunt persoanele care îşi doresc îmbunătăţirea aspectului exterior dar sunt conştienţi că prin aceasta nu pot atinge perfecţiunea. Dacă beneficiezi de o sănătate bună, un psihic stabil şi eşti realist în aşteptările tale, atunci rinoplastia este ceea ce cauţi. Rinoplastia poate fi efectuată în scop estetic sau pentru a corecta defecte din naştere sau pentru a corecta defecte de respiraţie.

Vârsta trebuie de asemenea luată în considerare. Mulţi chirurgi preferă să nu opereze adolescenţi decât după ce aceştia au încheiat perioada de explozie de creştere – fetele în jurul vârstei de 14-15 ani şi puţin mai târziu pentru băieţi. Este foarte important să se ţină cont de dezvoltarea emoţională a acestora şi de faptul că schimbarea este dorinţa lor şi nu a părinţilor lor.

Toate intervenţiile presupun un anumit grad de risc şi incertitudine

Când intervenţia chirurgicală este efectuată de un chirurg plastician calificat, complicaţiile nu sunt frecvente iar dacă apar sunt minore. Cu toate acestea există întotdeauna o posibilitate de a apărea complicaţii, inclusiv infecţii, sângerări ale nasului sau reacţii la anestezie. Poţi reduce riscurile la care te expui urmând îndeaproape indicaţiile chirurgului tău atât înainte cât şi după intervenţie. 

După intervenţie pot apărea sângerări ale unor vase mici de sânge sau mici puncte roşii pe suprafaţa pielii; acestea sunt de obicei minore dar pot fi permanente. În privinţa cicatricilor, atunci când intervenţia este realizată prin interiorul nasului, nu rămân cicatrici vizibile; când se foloseşte o tehnică deschisă sau când procedura impune micşorarea nărilor, mici cicatrici situate la baza nasului sunt de obicei vizibile.


În aproximativ un caz din 10 se impune o a doua intervenţie, pentru a corecta mici deformaţii de exemplu. Asemenea cazuri sunt neprevăzute şi se pot întâmpla şi celor mai experimentaţi şi talentaţi chirurgi, sau pot fi de la început planificate în cazul intervenţiilor dificile. Intervenţia de corecţie este de obicei minoră.

Planificarea operaţiei

Este esenţial să comunici bine cu chirurgul tău. În consultaţia iniţială chirurgul te va întreba cum doreşti să îţi arate nasul, va evalua structura nasului şi va discuta cu tine posibilităţile existente. Îţi va expica de asemenea factorii care influenţează procedura şi rezultatele. Rezultatul va fi influenţat de structura oaselor nazale, de cartilaje, de forma feţei, grosimea pielii, vârsta şi desigur de ceea ce deja îţi imaginezi despre viitorul tău nas. 

Chirurgul tău îţi va explica de asemenea tehnicile şi tipul de anestezie pe care le va folosi, aparatele de care va avea nevoie, riscurile şi costurile intervenţiei. 


Comunică chirurgului tău dacă ai suferit intervenţii anterioare la nas sau dacă te-ai accidentat la nas chiar dacă aceasta s-a întâmplat cu mulţi ani înainte. De asemenea îi vei comunica chirurgului tău dacă suferi de o alergie sau dificultăţi de respiraţie, dacă eşti sub tratament medicamentos iei vitamine şi dacă fumezi. 


Nu ezita să îi adresezi doctorului tău orice întrebare legată de ceea ce aştepţi de la această operaţie sau lucrurile care te îngrijorează în legătură cu aceasta.


Planificarea operatiei

Pregătirea pentru operaţie

Chirurgul tău îţi va da instrucţiuni în legătură cu felul în care să te pregăteşti pentru operaţie, ce să mănânci să bei, în legătură cu fumatul, medicamentele sau vitaminele şi despre cum să îţi speli faţa. Dacă urmezi cu stricteţe aceste indicaţii veicontribui la bunul mers al operaţiei. 

În cadrul pregătirilor pentru operaţie te vei asigura că după intervenţie va exista cineva care să te ducă acasă şi care să te ajute o zi sau două dacă este nevoie.

Unde va fi efectuată intervenţia?

Rinoplastia va fi efectuată în cadrul clinicii de chirurgie plastică. De obicei se execută în ambulator pentru a nu mări costurile intervenţiei. Procedurile complexe însă pot solicita o scurtă perioadă de internare.

Tipuri de anestezie

Rinoplastia poate fi efectuată sub anestezie locală sau generală, în funcţie de mărimea intervenţiei şi în funcţie de tipul de anestezie pe care îl preferă chirurgul. 

Sub anestezie locală, nasul şi zona înconjurătoare va fi amorţită; vei fi trează în timpul intervenţiei, dar relaxată şi insensibilă la durere. Cu anestezie generală vei dormi în timpul operaţiei.

Intervenţia

Rinoplastia durează de obicei între o oră şi două, în funcţie de complexitatea procedurilor efectuate. În timpul operaţiei pielea nasului este separată de structura de oase şi cartilaje care apoi sunt sculptate pentru a se obţine forma dorită. Felul în care se modelează depinde de natura problemei tale şi de tehnica preferată a chirurgului. În final pielea va reîmbrăca noua formă a nasului tău. 

Mulţi chirurgi plastici preferă să execute intervenţia prin interiorul nasului, efectuând incizia în interiorul nărilor. Alţii preferă o procedură deschisă, cu precădere în cazurile mai complicate; vor efectua o mică incizie de-a lungul columelei, segmentul vertical care desparte nările.

După ce intervenţia a fost efectuată, este posibil să ţi se aplice pansament sau chiar o mică meşă în nas pentru a se menţine forma septului- peretele despărţitor dintre cele două căi nazale.

După operaţie

După operaţie – mai ales în timpul primelor 12 ore – îţi vei simţi faţă umflată, te va durea nasul şi s-ar putea să ai o durere surdă de cap. Orice discomfort poate fi atenuat cu medicamente prescrise de chirurgul tău. 

Vei remarca că umflăturile şi vânătăile din jurul ochilor se vor mări la început atingând apogeul după două sau trei zile. Pentru a ameliora umflăturile şi pentru a te simţi mai bine poţi aplica comprese reci. În orice caz te vei simţi mult mai bine decât vei arăta. Majoritatea umflăturilor şi vânătăilor ar trebui să dispară în aproximativ două săptămâni. (Câteva umflături uşoare – nesesizabile decât de tine şi chirurgul tău – vor rămâne pentru câteva luni.) 

O mică sângerare este normală în primele zile după intervenţie şi este posibil să simţi o oarecare rigiditate pentru câteva săptămâni după. Chirurgul te va sfătui probabil să nu îţi sufli nasul timp de o săptămână sau două, până când se vindeca ţesutul. Dacă ai bandaje nazale, acestea vor fi îndepărtate după câteva zile şi te vei simţi mult mai confortabil. Până la sfârşitul primei sau celei de-a doua săptămâni cel mult toate bandajele, atelele şi firele de sutură vor fi îndepărtate.

Înapoi la normal

După majoritatea rinoplastiilor pacienţii pot ieşi din casă în una două zile şi se pot reîntoarce la şcoală sau la o muncă sedentară în o săptămână. Va dura însă cîteva săptămâni până îşi vor intra în formă. 

Chirurgul tău îţi va furniza mult mai multe informaţii în legătură cu modul în care să îţi reiei gradual activităţile normale. S-ar putea să include sugestii de genul: evită activităţile care implică eliberarea de multă energie (alergarea, înotul, aplecările, relaţiile sexuale – orice activitate care măreşte tensiunea) pentru două sau trei săptămâni. Evită să îţi loveşti sau să îţi freci nasul sau să îl expui la soare pentru opt săptămâni. Când îndepărtezi cosmeticele sau când îţi speli capul foloseşte mişcări uşoare.

Poţi purta lentile de contact cât de curând doreşti dar cu ochelarii este altceva. Odată ce atela a fost îndepărtată ochelarii vor trebui lipiţi cu o banda de frunte sau sprijiniţi pe obraji pentru următoarele şase săptămâni, până când nasul tău este complet vindecat. 

Pentru viitoarele luni chirurgul va planifica consultaţii frecvente cu scopul verificării progreselor în vindecare. Dacă între vizite ai simptome neobişnuite sau ai întrebări legate despre ce poţi sau nu poţi să faci, nu ezita să îţi întrebi doctorul.

Noul tău look

În zilele următoare operaţiei când faţa ta este umflată şi plină de vânătăi este uşor să uiţi că vei arăta mai bine. De fapt este chiar normal şi de înţeles că pacienţii să se simtă depresivi după o intervenţie chirurgicală. 

Dar fi sigur că această stare este trecătoare. Zi de zi nasul tău va începe să arate mai bine şi starea de spirit se va îmbunătăţi. Într-o săptămână sau două nu va mai părea că ai suferit o intervenţie chirurgicală. 

Totuşi, însănătoşirea este un proces gradual. Umflături insesizabile pot fi prezente chiar luni, cu precădere în vârf. E posibil ca rezultatul final al rinoplastiei să fie vizibil după un an sau mai mult

 FOAIE DE INFORMARE ÎN CAZUL INTERVENŢIEI DE RINOPLASTIE