Cura Ridurilor Faciale cu Toxina Botulinica

BotulinicaToxina botulínică este o neurotoxină înalt purificată şi diluată produsă de o bacterie care provoacă boala numită Botulinism. Injectată în cantităţi mici ea blochează acţiunea muşchilor. Folosită iniţial în tratamentul paraliziei spastice la copii este azi cea mai frecventă procedură cosmetică.

Ce face?

Injectarea ei provoacă diminuarea sau chiar dispariţia temporară a ridurilor fine faciale prin paralizia muşchilor faciali. Ridurile se dezvoltă acolo unde muşchiul se contractă frecvent, deci prin paralizia acestor muşchi şi reducerea contracţiei lor, zona injectată va arăta mai fină, mai strălucitoare şi mai puţin ridată. De obicei zona tratată este treimea superioară a feţei, ridurile intersprâncenoase, ridurile frontale, şi ridurile de la colţul ochiului, ( “laba gâştii”). Se mai pot trata ridurile fine ale buzei superioare şi de la colţul gurii. Zonele netratate nu sunt influenţate deci nu este afectat zâmbetul sau alte expresii faciale. Ea provoacă de asemenea reducerea transpiraţiei excesive de la nivelul palmelor, plantelor şi sub braţ.

Tratament

Tratamentul durează 15-20 min, se realizează prin injectare cu un ac foarte fin direct în muşchiul implicat, este minim dureros şi nu necesită anestezie. Pot apărea ulterior minime senzaţii de arsură care cedează la aplicaţii de gheaţă pentru 10 min. ulterior injectării. Efectul se instalează în maximum 4-5 zile şi poate dura 4-6 luni apoi efectul dispare treptat, după care tratamentul poate fi repetat. Este recomandat să se efectueze o nouă sedinţă de injectări înantea dispariţiei complete a efectului. După tratament se recomandă creme de protecţie solară şi masaj cu cremă hidratantă începând după 1 săptămână de la injectare.

Limitele tratamentului

Toxina botulinică nu poate corecta defectele cutanate determinate de expunerea excesivă la soare (pentru acestea există alte tratamente care pot fi asociate).

Nu poate corecta şanturile profunde determinate de vârstă şi gravitaţie. Şanţurile foarte profunde pot necesita mai multe sedinţe şi eventual asocierea de substanţe de umplutură.

Beneficii

Faţa va arăta mai fină, mai luminoasă, mai tânără şi mai relaxată. Dacă faceţi mai multe tratamente la intervale regulate veţi observa că ridurile devin din ce în ce mai fine şi mai puţin pronunţate iar intervalul dintre injectări va creşte

Riscuri

Nu s-au semnalat reacţii alergice sau alte complicaţii severe. Nu se recomandă injectare de toxină dacă luaţi miorelaxante, în sarcină, alăptare, dacă aveţi tulburări de coagulare sangvină, inflamaţii sau infecţii în apropierea zonelor de injectare.

Uneori muşchiul injectat poate fi prea slăbit astfel încât să apară căderea uşoară a pleoapelor, a colţului gurii sau dificultăţi în ridicarea sprâncenelor. Aceste efecte sunt doar temporare şi dispar în 2-3 luni.

Unele persoane pot dezvolta în timp anticorpi anti toxina botulinică ceea ce va face tratamentul ineficient sau pot determina creşterea dozelor.