Depilare definitivă cu laser Nd:YaG

Laserul este un dispozitiv medical care foloseşte lumina de mare intensitate dirijată direct asupra anumitor celule, (din rădăcina firului de păr, vase sangvine sau tumorete cutanate) pe care le distruge prin încălzire excesivă, fără a leza ţesuturile din jur. Acest lucru determină distrugerea rădăcinii firului de păr cu dispariţia lui sau cu o încetinire marcată în creştere firul fiind mai subţire, fin şi decolorat.

Acest lucru se poate face fără anestezie sau cu creme anestezice. Este o pocedură simplă sigură şi eficientă. Laserul spre deosebire de IPL acţionează doar asupra tuturor firelor de păr indifferent de culoarea lor. Avantajul laserului este ca el poate fi setat astfel incit sa actioneze doar pe o anumita suprafata si pina la o profunzime bine determinate.

Tratament


Epilare definitiva

În cursul evoluţiei fireşti a firului de păr acesta trece prin trei faze: de creştere, de maturare şi de înlocuire, faze care se succed la aproximativ 3 săptămâni (variabil in functie de zona anatomica). Deoarece firelele de păr sunt sensibile la acestă lumină intense si cu o lungime de unda fixa doar în faza de creştere şi doar aproximativ 1/3 din ele sunt la un moment dat în această fază, ele nu vor fi toate afectate la fel la prima expunere. De aceea un tratament complet va cuprinde 3-4 maximum 6 sedinţe, seriate la 3-6 săptămâni interval. După tratament va exista un interval lung de ani până când vor fi necesare eventuale noi sedinţe.

Unde se aplică?

In principal regiunea facială, regiunea axilară, regiunea inghinală dar si membrul superior, membrul inferior preferabil pe suprafete mai mici. Nu este o metoda indicata pentru suprafete foarte mari.

Cum se face tratamentul?

De obicei o sedinţă durează maximum 30 min. Cu cel puţin 2 săptămâni înaintea tratamentului nu se practică nici o metodă de epilare (cu ceară, benzi, creme, electroliză etc).

În ziua intervenţiei sau cu 24 de ore înainte se va bărbieri zona respectivă, firul de păr fiind recomandat să aibă sub 1 mm înălţime.

Se va aplica pentru 30 min o cremă anestezică sau pt 3 min gheaţă, după care se vor face treceri cu traductorul laser. Veţi simţi mici înţepături sau arsuri dar care nu depăţesc durerea unui epilat obişnuit. În acest timp veţi avea ochii acoperiţi cu ochelari de protecţie şi se recomandă să îi ţineţi închişi, mai ales când se lucrează la faţă.

După intervenţie, există posibilitatea apariţiei unor zone roşii, eventual uşor edematiate, sau în rare cazuri mici flictene (vezicule cu conţinut transparent). Acestea trebuie lăsate pe loc ele dispărând de la sine în maxim 1 săptămână. După tratament se recomandă evitarea expunerii la soare sau doar cu protecţie solară adecvată.

Riscuri şi complicaţii

Acestea sunt foarte rare şi constau din modificări de culoare în sensul hipercolorării sau decolorării anumitor zone. Arareori sunt permanente şi pot fi uşor mascate cu fard sau fond de ten. Alteori pot apare mici vezicule flictene ca într-o arsură dar care se vindecă fără urmări sau doar o uşoară decolorare locală.