Tratamentul tumorilor cutanate cu laser și radiofrecventă

Este o metoda foarte eficienta de tratament a formatiunilor tumorale benigne (necanceroase) de la nivelul pielii, din orice zona a corpului. Se poate folosi si in cazul tumorilor dovedit canceroase cu conditia exciziei inlimite de siguranta oncologică.


Radiofrecenta

Marele avantaj al laserului cutanat cu CO2- asa numitul bisturiu laser este dat de puterea foarte mare pe suprafata foarte mica ceea ce permite excizii riguroase si precise cu hemostaza in acelasi timp- deci fara singerare. Precizia in excizie permite rezectia celor mai diferite tumori si din regiuni dificile ale corpului (nas, ureche, pleoape gură, regiunea genitală. 

Prin realizarea unei margini de excizie foarte fine si cicatricea obtinuta este foarte fina dar ea exista intotdeauna.

Trebuie sa combatem mereu “mitul” conform caruia cu laser nu ramin cicatrici sau pot fi scoase. Este un bisturiu mai sofisticat dar care lasa intodeauna cicatrici atunci cind se depaseste in profunzime dermul- stratul mijlociul al pielii- situatie care se intimpla in majoritatea cazurilor.

In cazul tumorilor benigne poate fi folosita cu success vaporizarea laser a tumorii care va asa o cicatrice minima foarte discreta in timp, mult mai putin vizibila decit o cictraice care a fost suturată.

Atunci cind exista cea mai mica suspiciune cu privire la natura tumori se va prefera excizia cu laser la distanta de tumoră urmată de efetarea unui examen histopatologic care va preciza natura tumorii, putind fi necesara o reexcizie.

Principalele tipuri de tumori care pot fi tratate cu laser sint: keratoza actinica și solară, condiloame acuminate, nevi dermali, granuloame, neurofibroame, nevi sebacei, rinofima, veruci, leziuni pigmentare superficiale,xantelasma, carcinoame bazocelulare si spinocelulare sub un centimetru.

Toate intervenţiile presupun un anumit grad de risc şi incertitudine

Când intervenţia chirurgicală este efectuată de un chirurg plastician calificat, complicaţiile nu sunt frecvente iar dacă apar sunt minore. Cu toate acestea aşa ca în orice operaţie există riscuri asociate chirurgiei şi complicaţii specifice asociate acestei proceduri.

Intotdeauna in chirurgia laser pacientul va purta ochelari de protectie.

Planificarea operaţiei

Operatia va fi planificata dupa un consult prealabil , eventual asociat consult de specialitate dermatologie si oncologie.

Unde va fi efectuată intervenţia

Operaţia va fi efectuată în clinica de chirugie plastică Artis-3. Rareori medicii pot recomanda ca pacientul să rămînă internat pentru o zi.

Tipuri de anestezie

In general se foloseste anestezia locala, uneori o simpla crema anestezica fiind suficientă.

Intervenţia

Interventiile sint scurte de la citeva minute la maxim o jumatate de ora.

In functie de tipul de tumora ea poate fi excizata marginal, poate fi vaporizata sau poate fi excizata cu limita de siguranta urmata de sutura defectului.

Înapoi la normal

Vindecarea este foarte rapida si nedureroasă. Pentru tumorile mici , nesuturate, se va forma o mica crusta negricioasă care va cadea in citeva zile, maxim 10-12. Nu inlaturati crusta si nu provocati singerari , aplicati frecvent crème hidratante.

Dupa formarea cicatricii este nevoie de 6-9 luni pînă la obținerea aspectului definitive.

Nu expuneti cicatricea la soare cel putin 3 luni si folositi in primul an crème cu factor de protectie ridicat pentru a evita hiperpigmentarea cicatricii.